Thursday, July 8, 2010

RAHSIA KESIHATAN

Badan kesihatan dunia (WHO) mengemukakan kalau penduduk Okinawa Jepun bukan saja tercatat sebagai orang-orang yang berumur panjang,tetapi juga mempunyai kesihatan yang sangat baik.Bentuk fizikal yang tetap bertahan sampai usia tua.Pada usia 75 tahun, mereka masih sanggup berjalan kaki walaupun jauh dan berlayar di laut sehari penuh untuk menangkap ikan.

Setelah dikaji, ada beberapa ciri-ciri sihat yang selama ini mereka amalkan dalam kehidupan seharian meraka. Baik yang berhubungan dengan fizikal,lingkungan umur,serta pola pemakanan seharian.


Mari kita lihat :


Berperut Rata.
Hampir 70% lelaki dan perempuan mengalami diabetes ianya juga mengganggu kesihatan tubuh contohnya,penyakit kencing manis,darah tinggi dan sakit jantung.Menurut National Institute of Aging, perempuan berperut besar berisiko meninggal dunia lebih cepat dibandingan dengan yang berperut rata. Sebabnya, lemak yang ada di bahagian tengah dapat mengganggu kerja jantung,dan organ-organ dalam tubuh lainnya.

Untuk perempuan, dianjurkan agar lingkar pinggangnya tidak lebih dari 80cm. Jika ternyata lebih dari angka itu, terapkanlah langkah berikut :

Bersenam,2-3 kali seminggu,masing-masing selama 20 menit.Strenght training pula bermafaat untuk membentuk otot dan mempercepat metabolisme sehingga lemak lebih mudah terbakar.

Setiap hari,makanlah makanan yang mengandung Omega-3, misalnya ikan salmon, kacang soya, dan flaxseed. Omega-3 tergolong antioksidan yang sangat berguna untuk mengurangi peradangan akibat radikal yang bebas.

Hobi makan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Kebanyakan orang Jepun makan sayur sebanyak 3 kali dalam sehari. Yaitu, makan pagi, siang, dan malam. Para ahli menganjurkan kita untuk menambah 2 porsi lagi, agar vitamin dan serat semakin sempurna. Menurut American Dietetic Association, konsumsi serat yang dianjurkan setiap hari adalah 25-35 gram per hari. Pilihlah serat dengan antioksidan seperti buaha-buahan dan sayuran hijau.

Menjauhi minuman bersoda(air tin).
Penelitian di Boston, Amerika Serikat, membuktikan minum satu tin atau lebih minuman bersoda dapat menyebabkan gangguan metabolisme. Orang dengan gangguan metabolisme, selalunya akan menderita tekanan darah tinggi, lemak bertompok, serta risiko stress, gangguan jantung, dan diabetes ini kerana kandungan glukosa yang sangat banyak terdapat dalam minuman tersebut.

Menghindari minuman bersoda dan menghentikan kebiasaan merokok akan memanjangkan umur hidup kita sampai 9-5 tahun. Penelitian juga menyebutkan, dalam minuman bersoda terdapat bahan pewarna yang akan membuat kita ketagihan. Alternatif sihatnya adalah minum teh tanpa gula, minima satu atau dua kali sehari.

Memiliki sahabat baik.
Selain diciptakan sebagai mahluk individu, manusia juga ditakdirkan sebagai mahluk bersosial boleh tapi ada batasnya. Ertinya, kita memmerlukan orang lain untuk bisa sihat dan bahagia. "Hubungan antara individu yang baik adalah ubat automatik pada perasaan stress yang tinggi," jelas Micah Sadigh, PhD., profesor psikolog Cedar Crest College.

Mental dan fizik akan lebih sihat kalau kita punya teman yang selalu menyokong dan memahami. Menurut Sandigh, stress berkepanjangan dapat melemahkan sistem daya tahan tubuh dan membuat sel-sel lebih cepat tua. Akhirnya, umur jadi 4-8 tahun lebih pendek. Tidak semua orang bisa kita jadikan sahabat. "Sahabat yang baik adalah orang yang menerima kita apa adanya dan kita tidak takut dihakimi atau dikritik berlebihan olehnya," kata Sadigh.

Tidur tanpa mendengkur.
Mendengkur adalah gejala utama Obstructive Sleep Apnea (OSA). OSA terjadi karena saluran pernafasan terhalang oleh jaringan lunak. Menurut National Institute of Health di Amerika, OSA bisa menyebabkan tekanan darah tinggi, obesiti, dan depressi.

Penelitian oleh University of Michigan membuktikan, orang yang tak pernah mengalami OSA, memiliki harapan hidup 3 kali lebih panjang dibandingkan dengan penderita OSA. Jadi, jika tidur mendengkur sudah sangat mengganggu bukan? Segeralah minta pertolongan doktor untuk permasalahan ini.


So orang jepun memang mempunyai cara permakanan yang sihat BAGAIMANA PULA ORANG KITA????

Kita boleh mengubahnya dengan tips-tips di atas....

P/S : Diet yang melampau juga boleh menimbulkan masalah....;)

0 comments:

Black & White the colour for our Life ~ © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates